V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2011/23

Z Multimediaexpo.cz

Nico Rosberg Faenza Trofeo Bandini 2011.jpg

Nico Rosberg (* 27. června 1985) je německý pilot formule 1. Závodí za Německo, v dřívější době ale reprezentoval Finsko, rodnou zemi svého otce. Nico má státní příslušnost obou států.

Nico je synem mistra světa Formule 1 z roku 1982, Kekeho Rosberga a jeho ženy Siny. Narodil se v německém městě Wiesbaden. Povětšinou ale vyrůstal se svou rodinou v Monaku, kde také dodnes žije. Rosberg mluví plynně německy, anglicky, italsky a francouzsky; finsky umí jen trochu, přesto se finštinu dále snaží naučit. Za svou kariéru už reprezentoval jak Německo, tak Finsko. Ve Formuli 1, stejně jako v ostatních šampionátech FIA, reprezentuje Německo, jelikož jezdcova národnost musí být ta, kterou zdědil po matce.

Na konci roku 2005 byl Rosberg oficiálně potvrzen jako jezdec Williams pro sezónu 2006. V prvním závodě ve Formuli 1, v Bahrajnu, neměl Rosberg vůz schopný konkurovat těm nejlepším. I tak ale nakonec skončil na 7. místě a dokonce zajel nejrychlejší kolo závodu. Stal se tak nejmladším jezdcem v historii F1, který to dokázal. Ihned se začalo spekulovat, že by v budoucnu mohl jezdit třeba za McLaren.

V Malajsii se kvalifikoval na výborném 3. místě, ale motor Cosworth, použitý kvůli pravidlům již v Bahrajnu, vydržel jen 7 kol. Své další body si Nico vyjel až při Grand Prix Evropy, když vytěžil hlavně z poruchy hydrauliky svého stájového kolegy. Zbytek sezóny nebyl příliš vydařený; Rosberg odstoupil z 4 ze 7 závodů a ani v jednom nedokázal bodovat.

Williams přišel v roce 2007 s motory Toyota a také s novým jezdcem, Alexandrem Wurzem. Na začátku testování vypadal motor Toyoty FW29 velice dobře. Rosberg ale zůstával při zemi. V sezóně 2007 dokončil Rosberg 7 závodů na bodech. Svůj nejlepší výsledek v kariéře si vyjel v posledním závodě, v Brazílii, kde dojel na 4. místě. Rosberg nedokončil pouhé 3 závody. Během první půle sezóny 2007 měl více bodů na kontě Wurz, v druhé polovině ho ale Nico v poháru jezdců přeskočil...