Peptid
Z Multimediaexpo.cz
Peptid (z řec. πεπτος, „stravitelný“) je chemická sloučenina organického původu, která vzniká spojením několika aminokyselin, takzvanou peptidovou vazbou.
Rozdělení peptidů
Peptidy dělíme podle množství aminokyselin (přesněji aminokyselinových zbytků), z nichž jsou složeny.
- Peptidy obsahující do 10 aminokyselin se nazývají oligopeptidy.
- Látky tvořené více aminokyselinami, u kterých se už projevuje polymerní charakter, se nazývají polypeptidy.
- Polypeptidy o vysoké molekulové hmotnosti se nazývají bílkoviny.
U některých peptidů, které vznikaly biosyntézou v živých organismech, dochází k posttranslačním modifikacím, při kterých je změněna vždy určitá část peptidu. Tyto modifikace dávají molekule nové vlastnosti (většinou biologickou aktivitu). Peptidy (ale i bílkoviny) bývají organismem syntetizovány jako neaktivní prekurzory, které se pak na místě působení mění na aktivní formu určitou chemickou změnou.
Některé významné peptidy
- Nisin – antibakteriální látka, produkovaná některými bakteriemi rodu Lactococcus
- Glutation – látka účastnící se různých biochemických procesů
- Oxytocin – hormon produkovaný hypotalamem a skladovaný v neurohypofýze, vyvolává stahy děložní svaloviny
- Inzulin – hormon produkovaný Langerhansovými ostrůvky ve slinivce břišní. Usnadňuje difuzi krevní glukózy do svalových a tukových buněk, kde pak dochází k syntéze glykogenu a tuků. Tím snižuje hladinu glukózy v krvi. Při nedostatečné produkci inzulínu dochází k nemoci zvané cukrovka (diabetes mellitus)
- Endorfin – patří mezi enkefaliny, působí jako neurotransmitery a neuromodulátory, regulují emocionální projevy
- Gramicidin – antibiotikum
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |