V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/24

Z Multimediaexpo.cz


Penelope Cruz.jpg

Penélope Cruz (* 28. dubna 1974) je slavná španělská herečka. Stala se první španělskou herečkou, která byla nominována na Oscara.

Penélope se poprvé stala populární po účinkování ve videoklipu španělské popové skupiny Mecano. Pak se stala moderátorkou pořadu orientovaného na teenagery, objevila se také ve francouzském erotickém seriálu Série Rose.

Jejími prvními filmy byly Šunka, šunka a Belle époque, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Prvním anglicky mluveným filmem, ve kterém si Cruz zahrála je Hi-Lo Country v roce 1998. V té době již byla ve Španělsku uznávanou hvězdou. Rok předtím si zahrála ve španělském snímku Otevři oči, v roce 2001 se objevila spolu s Tomem Cruisem v jeho hollywoodském remakeu Vanilkové nebe. V roce 1999 si zahrála v Almódovarově filmu Vše o mé matce, který znamenal průlom v její kariéře. Stejně jako Belle époque získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

V roce 2001 si zahrála po boku Johnnyho Deppa ve filmu Kokain a Nicolase Cage v Mandolíně kapitána Corelliho. Následovaly filmy Gothika, francouzský Fanfán Tulipán, Sahara s Matthew McConaugheyem a Sexy Pistols s Penélopinou nejlepší kamarádkou Salmou Hayek. Úspěch u kritiky jí přinesl další Almódovarův film Volver v roce 2006, za který získala cenu na filmovém festivalu v Cannes a byla nominována na několik dalších cen, včetně Oscara.

V roce 2008 ztvárnila roli mentálně nestabilní exmanželky Javiera Bardema ve filmu Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. Její výkon byl velmi vychvalován a získala za něj Oscara, cenu BAFTA a několik dalších ocenění...