V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/21

Z Multimediaexpo.cz

Bardeen.jpg

John Bardeen (* 23. května 1908, † 30. ledna 1991) byl velmi slavný americký fyzik a zatím jediný člověk na světě, který dokázal získat dvě Nobelovy ceny za fyziku !

V roce 1956 získal svou první Nobelovu cenu za objev tranzistoru, spolu s Williamem Bradfordem Shockleyem a Valterem Brattainem. Svou druhou Nobelovu cenu získal v roce 1972 za základní teorii konvenční supravodivosti (nyní nazývanou BCS teorie).

Bardeenův talent pro matematiku se brzy projevil. Bardeen ukončil střední školu v patnácti letech, ač ji mohl ukončit o několik let dříve. V roce 1923 vstoupil na univerzitu ve Wisconsinu, kde v roce 1928 získal bakalářský a magisterský titul elektroinženýra. Bardeen zůstal po studiích nějakou dobu ve Wisconsinu, ale nakonec získal místo v Gulf Research Laboratories, výzkumném oddělení Gulf Oil Company, se sídlem v Pittsburghu. Po třech letech ztratil o tuto práci zájem a byl přijat do doktorského studiu v oboru matematika na Princeton University.

Bardeen studoval matematiku i fyziku jako postgraduální student. Jeho závěrečná práce se týkala fyziky pevných látek a jeho vedoucím byl laureát Nobelovy ceny Eugene Wigner. Titul Ph.D. získal v roce 1936. Během studií na Princetonu zde poznal Jane Maxwellovou, se kterou se před skončením studií oženil.

V říjnu 1945 začal John Bardeen pracovat pro Bellovy laboratoře. Navázal přátelství s Valterem Brattainem. 23. prosince 1947 Bardeen, Brattain, a William Shockley sestrojili první tranzistor na světě, který později spustil globální multimediální revoluci...