V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2012/10

Z Multimediaexpo.cz

RIP Jan Kaplicky.jpg

Jan Kaplický (* 18. dubna 1937, † 14. ledna 2009) byl slavný český architekt.

Vystudoval VŠUP v Praze. V roce 1979 založil společně s Davidem Nixonem architektonické studio Future Systems, ve kterém působil až do své smrti.

Je představitelem high-tech architektury, v posledních letech experimentuje s organickou architekturou, která se inspiruje přírodními tvary. Spolupracoval s předními světovými architekty, například Richardem Rogersem či Normanem Fosterem. Společně s Amandou Levete, která se stala jeho profesní partnerkou na sklonku 80. let, byli jedinou britskou společností, která pracovala pro NASA. Zde si mohl osvojit práci s moderními materiály a technologiemi. Tato zkušenost ovlivňuje praxi ateliéru dodnes.

V poslední době zaujal architekt světovou veřejnost především stavbou obchodního domu Selfridges building v Birminghamu, za kterou získal mnoho významných ocenění a došel všeobecného uznání.

Kromě působení v oblasti architektury a designu se Kaplický podílí i na výuce na univerzitách ve Velké Británii, Francii a Německu. V Česku bylo vydáno několik jeho knih (Album, Česká inspirace, Sketches).

Mezi poslední Kaplického návrhy patří — Národní knihovna na Letné v Praze, Naples Subway Universita 2003, Project Zed London či Green Bird. Realizace vítězného projektu Future systems na muzeum Maserati v Modeně je plánována na rok 2009.

V Čechách vešel v širší známost svým návrhem na novou budovu Národní knihovny na Letenské pláni v Praze, novináři přezdívané chobotnice nebo blob. Důvodem diskuse bylo nejen modernistické pojetí budovy, ale především vyhodnocení architektonické soutěže, které bylo později opakovaně zkreslováno.

Je držitelem mnoha světových prestižních ocenění, například nejprestižnější britské ceny za architekturu Stirling Prize, která mu byla udělená za stavbu Lord's Media Centra na londýnském kriketovém stadionu...