V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2011/39

Z Multimediaexpo.cz

Steve Jobs at the 2010 Oscars.jpg

Steve Jobs (* 24. února 1955, † 5. října 2011) byl legendárním zakladatelem a výkonným ředitelem firmy Apple, jedna z nejvýraznějších osob počítačového průmyslu posledních dvaceti let !

V roce 1976 spolu se Stevem Wozniakem založil firmu Apple, která svými výrobky odstartovala éru osobních počítačů. Byl jedním z prvních lidí, kteří rozpoznali potenciál myší ovládaného grafického uživatelského rozhraní vyvíjeného v laboratořích Palo Alto Research Center firmy Xerox. V roce 1985 byl vyhozen ze společnosti Apple a založil technologicky vyspělou, ale komerčně nepříliš úspěšnou společnost NeXT Computer. Tu v roce 1996 odkoupil stagnující Apple Computer a Jobs se vrátil do jeho vedení. Operační systém NeXTSTEP firmy NeXT Computer se stal základem nového operačního systému Mac OS X.

Jobs byl také většinovým majitelem animačního studia Pixar, které v roce 1986 koupil od George Lucase za necelých 10 miliónů dolarů a které bylo po dlouhá léta dvorním dodavatelem animovaných filmů pro společnost Disney. V lednu 2006 Disney odkoupil Pixar za 7,4 miliardy dolarů. Jobs získal 7 % akcií Disney a místo v představenstvu společnosti.

Byl znám pro svůj manažerský styl a výborné řečnické schopnosti a pro to, že dokázal mít vizi a přesvědčit o ní mnoho lidí. Úspěch obchodní strategie Steva Jobse stál na tom, že dokázal vycítit aktuální potřeby trhu, klást důraz na jednoduchost použití a nepodceňovat design, za který si zájemci rádi byli ochotni připlatit, neboť jim dával pocit výjimečnosti. Za jeho vedení získala struktura Applu podobu kola, kdy Jobs byl jeho centrem a jednotlivá oddělení a manažeři paprsky tohoto kola. Steve Jobs se chtěl podílet na všem, mít kontrolu nad každým procesem, díky čemuž měl roli nesrovnatelnou s jinými CEO, a analytici proto poukazovali na provázanost jeho osobnosti s Applem samotným.

Jeho plat prý činil pouhý jeden dolar za rok, ale díky akciím společností Apple a Disney, které vlastní, patřil mezi nejbohatší Američany. Forbes odhadoval jeho jmění na 8,3 miliardy dolarů. Díky úspěchu modelů počítače iMac, přehrávače iPod, mobilního telefonu iPhone a tabletu iPad se firma Apple stala největší světovou firmou...

Dne 25. srpna 2011 oznámil rezignaci na postu šéfa společnosti Apple. Nahradil jej Tim Cook.

Zemřel 5. října 2011, kdy podlehl rakovině slinivky, ze které se sice úspěšně vyléčil, ale jeho tělo se již nedokázalo vypořádat s jejími následky.