V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2010/04

Z Multimediaexpo.cz

Ovechkin Russia4.png

Alexandr Michajlovič Ovečkin (* 17. září 1985) je profesionálním ruským hokejistou a reprezentantem národního týmu. Pro své hráčské, zejména individuální schopnosti je v dnešní době považován za nejlepšího hokejistu planety. V sezoně 2007–2008 překonal hranici 60 branek.

Narodil se jako nejmladší ze tří bratrů, do sportovní rodiny. Už od útlého věku miloval lední hokej a díky svému bratrovi Sergejovi se do něj ve svých 8 letech také nechal zapsat.

Hraje v týmu NHL Washington Capitals. V NHL byl v sezóně 2005–2006 dvakrát jmenován nováčkem měsíce (prosinec, leden) a překonal i nováčkovský rekord týmu v počtu bodů (68). 1. února 2006 byl jmenován nejen nováčkem měsíce za měsíc leden, ale zároveň i ofensivním hráčem tohoto měsíce, což se dosud podařilo pouze dvěma hráčům v historii této soutěže.I díky tomu tento rok podepsal velmi dlouhou a lukrativní smlouvu ve svém stávajícím týmu na dvanáct let s výdělkem 124 milionů dolarů.Tímto se tedy stal v současné době jedním z nejlépe placených hráčů NHL.

16. ledna 2006 proti klubu Phoenix Coyotes vstřelil branku, kterou někteří označili jako jednu z nejfantastičtějších či jednu z nejlepších vůbec kdy vstřelených. Ovečkin byl při úniku sražen obráncem, načež poté jednou rukou v pozici na zádech a z ostrého úhlu přes hlavu dopravil puk za vyjetého brankaře Briana Bouchera.