Pšenice

Z Multimediaexpo.cz


Pšenice (Triticum) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých (Poaceae) s přibližně 20 druhy. Zahrnuje jak šlechtěné tak planě rostoucí druhy. Pšenice jsou jedny z nejstarších rostlin pocházejících z jihozápadní Asie.

Obsah

Synonyma

  • Spelta Wolf, 1776
  • Crithodium Link, 1834
  • Gigachilon Seidl in von Berchtold & Seidl, 1836
  • Nivieria Seringe, 1842
  • Deina Alefeld, 1866
  • Frumentum E. H. L. Krause, 1898
  • Zeia Lunell, 1915
  • Bromus Scopoli, 1777 (nom. inval.)

Popis

Pšenice mají duté kolénkaté stéblo. Květenstvím je kláskový lichoklas s obilkami s výraznou podélnou rýhou. Kvítek v klásku je 2 až 5. Plevy jsou široké, mnohožilnaté. Pluchy jsou hladké. Pluška je blanitá. Osina je přisedlá k vrcholu pluchy. Plodem je tedy obilka, která zůstává až do zralosti volná a nesrůstá s pluchoupluškou – nahé pšenice. Pšenice, u kterých přirůstá obilkaplušeplušce, jsou nazývány pšenicemi pluchatými (plevnatými). Barva vzcházejích rostlin je zelená. Jazýček je krátký, po okraji vroubkovaný. Ouška jsou malá, ochmýřená.

Taxonomické členění

Tento rod je obvykle členěn na 3 podrody.

diploidní pšenice se 14 chromozomy (2n = 14)
tetraploidní pšenice s 28 chromozomy (2n = 28)
hexaploidní pšenice se 42 chromozomy (2n = 42)

Pluchaté pšenice jsou: pšenice špalda (T. spelta Carl Linné), pšenice jednozrnka (T. monococcum Carl Linné) a pšenice dvouzrnka (T. dicoccon Schrank). Pšenice nahé jsou: pšenice polská (T. polonicum Carl Linné), pšenice setá (T. aestivum Carl Linné), pšenice tvrdá (T. durum Desf.), pšenice naduřelá (T. turgidum Carl Linné) a pšenice shloučená (T. compactum Host).

Onemocnění a škůdci

Bakterie

Houby

Hlístice

Viry

Historie

Archeologické nálezy dokládají pěstování pšenice jednozrnky na území Íránu již 6 000 let př. n. l. Na území České republiky se objevila pšenice setá v neolitu – 5000 let př. n. l.

Význam

Pšenice poskytují zrno, které se používá jako potravina, krmivo a jako surovina. Zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (semenné slupky a mouka). Výhodou pšenice, tak jako u jiných obilovin je poměrně jednoduchá skladovatelnost a poměrně dlouhá trvanlivost. Pšenice mají vysokou výživnou hodnotu. V Evropě jsou základní potravinářskou surovinou pro výrobu pečiva, těstovin a rozmanitých pokrmů. Průmyslově se využívá jako surovina k výrobě škrobu, lihu nebo piva, uvažuje se o energetickém využití pšeničné biomasy jako obnovitelného zdroje energie.

Fotogalerie

Externí odkazy


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Pšenice
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Wheat