Šablona:Článek dne/2012/13

Z Multimediaexpo.cz

Janet Jackson.jpg

Janet Jackson (* 16. května 1966) je slavná americká zpěvačka, skladatelka, producentka, tanečnice a herečka.

Je nejmladším dítětem slavné Jacksonovy rodiny. Je sestrou popového krále Michaela Jacksona. Rozhodla se pro svou sólovou kariéru, jelikož byla vždy ve stínu svých sourozenců a udělala dobře, protože byla vyhlášena druhou nejlepší popovou zpěvačkou v historii popové hudby !

Janet je nejmladší z devíti dětí. Otec Joseph byl svědkem Jehovovým a pracoval jako jeřábní operátor v ocelárně. Její matka Katherine byla katolička a pracovala jako účetní. Před narozením Janety se otec rozhodl pracovat v hudebním průmyslu. Když byla batole její bratři Jackie, Tito, Jermaine, Marlon a Michael začali vystupovat po nočních podnicích jako kapela nazvaná Jackson 5.

V roce 1969 už vydala své první album a zaznamenala i výhru v prestižní americké hitparádě Billboard Hot 100.

Janet neměla v dětství zájem pracovat pro zábavný průmysl věnovala se hlavně koním a jejím snem bylo stát se profesionální jezdkyní. Nicméně po pár letech začala sláva Jackson 5 upadat a tak se otec Joseph pro záchranu kapely rozhodl před světla reflektorů postavit zbytek svých dětí včetně Janet.

V dubnu 1974 si tak Janet odbyla své debutové vystoupení na jevišti v Las Vegas, kde vystoupili téměř všichni členové Jacksonovy rodiny. Janet se rychle stala velmi oblíbenou... Její první píseň byl duet Love Songs for Kids s bratrem Randym (1978). Její otec nechtěl Janet dovolit nahrávaní vlastní sólové desky, protože nebyla tak hlasově talentovaná jako bratr Michael. Nicméně když jí bylo šetnáct (1982) vydala svou debutovou desku nazvanou jednoduše Janet.